Meggi Sandell

 

 

 

Harens Gyllene Väg

Utgångspunkten är problematiken kring framförallt kvinnors (o)trygghet i stadsmiljö och gångtunneln som en särskilt utsatt plats. Hur kan man skapa värde och öka känslan av trygghet? Här presenteras ett förslag med flödande ljus, tassavtryck, guld och mossa.

 

Vald plats – Vegastaden
Byggnad – Gång- och cykeltunnel under järnvägen
Typ av visualisering – Konstnärlig gestaltning av tunneln. Modell i skala 1:50
Material – Guldmosaik, LED-belysning, mossa, metall

Namn – Meggi Sandell
Kontaktinformation – meggi_sandell@hotmail.com           www.meggi.se

 

Konstnärlig bakgrund

Utgångspunkten är problematiken kring framförallt kvinnors (o)trygghet i stadsmiljö och gångtunneln som en särskilt utsatt plats. Går det att påverka upplevelsen? Hur samverkar omsorg om människor med omsorg om detaljer i utförande och materialval?

 

 

Analys av tillståndet på platsen

Gång- och cykeltunneln är tänkt att ligga under norra delen av spåren till den nya pendeltågsstationen. Enligt planer i februari 2013 är tunneln 27 meter lång, 11 meter bred och 3,5 meter hög. Utefter sidorna är det tänkt att vara en fasad kant med alternativ markbeläggning.

Från Gestaltning Station Vega feb 2013, Nyréns Arkitektkontor

 

Nuvarande passage under järnvägen är en cylinderformad metalltrumma. Den typen av tunnelkonstruktioner är vanligare i naturen än i stadsmiljö. Den påminner om olika typer av tunnlar man anlägger för vilda djur för passage under motorvägar. I Trafikverkets Vilda djur och infrastruktur – en handbok för åtgärder (2005) hittar jag flera exempel på såväl djupgående kunskap om olika djurs villkor och behov som en stor omsorg för deras bästa.

Från Trafikverkets Vilda djur och infrastruktur – en handbok för åtgärder (2005)

 

ÖPPENHETSINDEX

Man har utifrån studier av olika arters rörelsemönster och val att bruka just tunnlar som passage räknat fram ett så kallat öppenhetsindex. Det beskriver förhållandet mellan en tunnels höjd, bredd och längd. Ju längre en tunnel är, desto bredare och högre måste den vara för att ge ett acceptabelt värde. För älg rekommenderas minst 2,5. Minst 4 meter i höjd och 12-15 meter i bredd och ett indexvärde på minst 1,5 gäller för flera andra djur. Den planerade tunneln för människor i Vega har värdet 1,4 (3,5 x 11 / 27).

 

 

Beskriv verkets betydelse och placering

 

PROBLEM

Regeringen slår fast att ”Det är inte acceptabelt att kvinnors liv begränsas, att deras rörelsefrihet inskränks och att deras trygghet utarmas. /…/ Arbetet för mer jämställda stadsmiljöer är en del av regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Regeringen konstaterar att rädslan att utsättas för brott gör att i synnerhet kvinnor och flickor begränsas i sina liv när de inte vågar röra sig fritt överallt.” (Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Regeringens skrivelse 2007/08:39, 2007)

Boverket har sedan 2009 fördelat 34 miljoner för trygghetsskapande åtgärder ur ett jämställdhetsperspektiv. Gångtunnlar är ett allmänt känt problemområde. Det går knappast att bygga bort orsaken till kvinnors rädsla men kanske kan man låta sig inspireras av Trafikverkets engagemang och kunskap vid planerandet av faunapassager.

Från Trafikverkets Vilda djur och infrastruktur – en handbok för åtgärder (2005)

 

UNDERSÖKNING

Ett viktigt redskap i min undersökning av gångtunnlar är min egen upplevelse av trygghet och trivsel. Jag har besökt och upplevt dem fysiskt, gjort mätningar, studerat materialval, ljus och vinklar, hur tunneln beskär synfältet, kroppens utsträckning och rörelse i förhållande till platsen. Jag har även tagit del av de inventeringar av tunnlar som gjorts i bl a Täby kommun inom ramen för Boverkets satsning på trygghet och jämställdhet, och studerat åtgärder och synpunkter kring god sikt, belysning, estetik och materialval.

 

OMSORG

Genom att lägga ned stor omsorg om detaljer och materialval signalerar man att platsen och dess brukare har ett stort värde. Därigenom överlåter man också ett förtroende att ta hand om platsen. Den ska inte kännas bortprioriterad eller utstråla likgiltighet. Ett förslag är att arbeta med mosaik och, för att lekfullt maximera det symboliska värdet, välja guld.

 

 

Verkets fysiska och tekniska förutsättningar samt material

 

BELYSNING

Till skillnad från de flesta befintliga gångtunnlar som har vitmålade betongtak med riktad belysning från väggen är hela taket här som ett hav av ljus, likt horisontella ljuslådor med LED-belysning, vilket är synnerligen energieffektivt och billigt i drift. Det är viktigt att belysningen i tunneln synkas med ljuset utanför så att det inte blir skarpa kontraster i ljusstyrka eller ljustemperatur (varm ton).

 

Ljustak (modell skala 1:50)

MOSAIK

Guldmosaik har flera i sammanhanget åtråvärda egenskaper. Formatet uttrycker ett högre värde genom större detaljrikedom och arbetsinsats. Den reflekterande ytan gör väggarna mer levande och speglar såväl människors rörelser som ljuset inifrån och utifrån tunneln. Ytan gör det också mindre sannolikt att utsättas för klotter. Äkta guldmosaik med 24 K bladguld skulle betinga ett värde av ca 3,4 miljoner beräknat på tunnelns väggyta. Det för tankarna till historiska kyrkobyggen vilket sällan brukar jämföras med nutida utemiljöer.

        

Materialprover, guldmosaik.

MOSSA

Mitt förslag är att minska de fasade kanterna som löper längs tunnelns väggar, från ca tre till en meter på vardera sida för att ge större utrymme åt cyklister (5 meter) och gående (4 meter), då rörelsefrihet är något som bör främjas i ett redan begränsat utrymme. Med utgångspunkt från platsen är mossa intressant som markbeläggning. ”Bergsbranterna i nordväst /.../ ligger delvis i skugga och delvis i solljus. Här trivs mängder av mossor bl.a. kvast- och björnmossor, revmossa, cypressfläta, väggmossa, kranshakmossa och husmossa.” (PM Natur Detaljplan 1 Vegastaden i Haninge kommun, 2007) Tanken är att mossan fortsätter utanför tunneln fram till anslutande planteringar, som en länk mellan miljön inne i och utanför tunneln. Vad gäller underhåll kräver mossa fukt och dagvattnet kan med fördel ledas denna väg.

Materialmötet med mosaiken i guld är inte bara intressant estetiskt, utan även utifrån ett värde- och omsorgsperspektiv där det ena kan anses oönskat medan det andra värdefullt, det ena mjukt och det andra hårt.

 

        

SPÅR I METALL

I gångbanan i tunneln syns tassavtryck av en hare som nedsänkta metallavgjutningar i markbeläggningen. En hare skulle ogärna använda en tunnel då den önskar överblick och fri sikt. Min tanke är att dessa tassavtryck leder från den mer bebyggda östra sidan mot den mer orörda naturen i nordväst. Som om haren passerat där en natt i sin ensamhet och lämnat spår av tillit och någonting annat. Harens spår kan även återkomma på andra platser i Vegastaden.

Tassavtryck i guld från kanten med mossa (modell skala 1:50)

 

Modell skala 1:50

 

 

Referenser

 

Andersson, Katarina & Holmberg, Helen (red) 2004. Keramiska väggmaterial i offentlig miljö. Keramiskt Resurscentrum – KRC

 

Gestaltningsprogram för Vega – ny pendeltågstation Systemhandling – Granskningshandling. 2012-11-15. Trafikverket, Haninge kommun, SL - Storstockholms lokaltrafik (DokumentID: 2605-04-051 Projektnummer: 109677 Version: GH 01)

 

Gestaltning Station Vega feb 2013.pdf

 

Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Regeringens skrivelse 2007/08:39

 

Vilda djur och infrastruktur – en handbok för åtgärder. Banverket Miljösektionen rapport 2005:5, Vägverket publikation 2005:72, ISSN 1401-9612

 

Wisén, Åsa. PM Natur. Detaljplan 1 Vegastaden i Haninge kommun. 2007