VUP - OCD- och relaterade syndrom - Stockholm, VT 2025. Kursgivare: Diana Pascal. Kursmötesdagar: 19-21 maj 2025., 7 Apr 2025
Pris: 8.500 kr. Kursadministratör: Therese Goulas therese.goulas@regionstockholm.se Rak turordning
Course meetings
- Kursdag 1: 19 May 2025 08:00-17:00, Stockholm
Compulsory - Kursdag 2: 20 May 2025 08:00-17:00, Stockholm
Compulsory - Kursdag 3: 21 May 2025 08:00-17:00, Stockholm
Compulsory
E-course's approval
The e-course's Objectives & Progress is used and forms part of passing the course instance. There are 5 sub objectives in the event.
Available places:1 free of 30
Date:7 Apr 2025 to 23 Jun 2025
Deadline for application:24 Nov 2024
Withdrawal can be made up to:1 Oct 2024
OCD- och relaterade syndrom
Kursen ligger inom fördjupningsblocket för ST-läkare inom vuxenpsykiatrin och dess syfte är att du ska utveckla din förståelse för och kunskap att utreda och behandla ångestsyndrom. OCD- och relaterade syndrom är vanliga och ofta svårt funktionsnedsättande men med rätt behandling är prognosen god.
Du får lära dig mer om strukturerad diagnostik, symptom- och funktionsnedsättning, psykologiska och farmakologiska behandlingar samt metoder för utvärdering och uppföljning.
Nedan hittar du en blankett med sammanställd information om aktuella kursomgångar. Du kan ladda ner dem för exempelvis din ledighetsansökan.
Syfte:
OCD- och relaterade syndrom är vanliga och ofta svårt funktionsnedsättande men med rätt behandling är prognosen god. Efter kursen ska du förstå, kunna utreda och behandla människan med OCD- och relaterade syndrom. Utifrån vetenskap och evidens utvecklar du din kunskap om strukturerad diagnostik, symtom- och funktionsskattning, psykologiska och farmakologiska behandlingsprinciper, metoder för utvärdering och uppföljning samt ha kännedom om nya behandlingsmetoder och kunskapsspridning.
Kompetensmål:
Efter kursen ska du kunna...
1. Definition/orsaker/förekomst:
- Kunna redogöra för förekomst av OCD- och relaterade syndrom, närbesläktade diagnoser såsom tics och Tourettes samt beskriva teoretiska uppkomstmekanismer bakom dessa tillstånd.
2. Utredning, diagnostik, differentialdiagnostik:
- Kunna utreda och identifiera möjlig somatisk genes, psykiatrisk samsjuklighet samt andra relevanta psykosociala faktorer.
- Kunna ställa psykiatrisk diagnos med hjälp av strukturerade instrument utifrån DSM-kriterier. Värdera symptom utifrån kriteriebaserad, prototypal och fenomenologisk metod.
3. Fördjupad utredning:
- Kunna administrera adekvata skattningsinstrument för symtom och funktionsnivå. Kunna identifiera somatiska fördjupningsområden av relevans.
- Beakta barnperspektivet.
4. Handläggning:
- Kunna genomföra grundläggande psykoedukation i patientarbetet. Tillämpa gällande evidensbaserade behandlingsrekommendationer. Tillsammans med den enskilde patienten göra en adekvat planering och utvärdera valda behandlingsinsatser och eventuellt behov av samverkan med andra aktörer.
5. Behandling:
- Kunna förklara grundläggande begrepp och principer inom KBT, särskilt ERP (exponering med responsprevention) samt själv kunna tillämpa enklare tekniker/rådgivning.
- Kunna ta ställning till lämplig KBT-behandling.
- Behärska och tillämpa psykofarmakologiska samt ta hänsyn till etiska principer. För patienten kunna motivera val av preparat samt förklara behandlingseffekter och biverkningar.
- Kunna initiera och avsluta behandling med SSRI samt relevant tilläggsbehandling. Kunna motivera patienten att aktivt avstå behandling med beroendeframkallande lugnande preparat, samt i de fall det förekommer avsluta sådan behandling.
- Kunna skapa förutsättningar för egenvård såsom rutiner kring fysisk aktivitet, måltider och sömn till exempel genom att initiera kommunala eller andra lämpliga insatser.
- I tillämpliga fall kunna föreslå behandling med transkraniell magnetstimulering (TMS).
6. Behandlingsutveckling:
- Kunna föreslå behandlingsalternativ vid behandlingsresistenta tillstånd och söka kunskap om behandlingsmetoder under utveckling som till exempel djup hjärnsstimulering (DBS).
- Kunna utveckla den egna verksamheten med fokus på OCD- och relaterade syndrom.
7. Kunskapsspridning:
- Kunna medverka i anhörig- och patientutbildning, utbildning av personal, vårdgrannar och allmänhet. Kunna hänvisa till brukarorganisationer, litteratur och webbaserad information.
- Att aktivt hålla sig uppdaterad med ny kunskap.
8. Bemötande:
- Tillämpa ett professionellt och inkluderande förhållningssätt som förmedlar kunskap, tydliggör ramar samt inger hopp och skapar trygghet.
- Att särskilt förmedla värdet av att hantera kortsiktiga obehag i syfte att långsiktigt uppnå en bättre psykisk hälsa och ökad funktion.
2024-02-12
OBS: Vi reserverar oss för att vissa ändringar i litteraturen kan förekomma i specifika kursomgångar
Obligatorisk litteratur
Litteratur:
Farm Larsson, M. & Wisung, H. (2005, e-bok 2014). Fri från oro, ångest och fobier: råd och tekniker från kognitiv beteendeterapi. Stockholm: Forum. Kap 1 och 6.
Vårdprogram allmänt:
Regionala vårdprogram för OCD och relaterade sjukdomar.
Uppdaterat 2024-02-12
Kursupplägg
Kurserna enligt METIS-formatet omfattar sammanlagt en veckas arbetstid (40 timmar), men tiden är fördelad på tre delar.
Den första delen är självstudier på distans som sträcker sig över ca fyra veckor. Självstudierna innebär att själv läsa in sig på ämnet med hjälp av den givna litteraturlistan. Du som deltagare behöver även genomföra ett obligatoriskt självtest och göra en inlämningsuppgift som kan vara en fallbeskrivning eller liknande. Denna första del är beräknad till att ta totalt 12 timmar i anspråk.
Den andra delen är ett fysiskt kursmöte som vanligtvis pågår i tre dagar. På kursmötet får deltagarna arbeta vidare med de inlämnade fallbeskrivningarna, gå på föreläsningar och göra övningar. Den fysiska träffen inkluderar även en utvärdering. Denna andra del tar 24 timmar i anspråk, alltså tre heldagar. OBS! Vissa kurser ges online pga Covid-19 restriktioner.
Den tredje och sista delen är examinationsfasen som utgörs av en examinationsuppgift. Examinationsuppgiften kan exempelvis vara att skriva en vårdplan eller att utföra en bedömning. Uppgifterna är utformade så att de är arbetsplatsnära, att de har klinisk relevans och att du får användning för det du lärt dig på kursen. Examinationsuppgiften är beräknad till att ta totalt 4 timmar i anspråk men deadline för inlämning ligger ca fyra veckor efter kursmötet.
Då examinationsuppgiften är inlämnad öppnas en kursutvärdering som är obligatorisk för att erhålla ett godkänt kursresultat.
2021-08-31
Preliminär planering av kurser
HT 2024: ej planerad.
VT 2025: Stockholm.
HT 2025: ej planerad.
Läs mer på: Kommande kurser - Metiskurser
Definitiva uppgifter ser du i kurskatalogen i september (för vårterminen) och april (för höstterminen).